Sedef hastalığı nedir? Bunlardan biri de sedef hastalığından muzdarip olan ve bu hastalığın nedenini ve nasıl tedavi edileceğini bilmek isteyen birçok kişinin dudaklarındadır. Sedef hastalığı nasıl geçer? Gibi soruların cevaplarını arıyorsanız makalemizin devamına bir göz atın.
İlginizi çekebilir: Erkekler neden boşalamaz?

Sedef hastalığı nedir?
Sedef hastalığı, cildin normalden daha hızlı yenilenmesine neden olan bir bağışıklık sistemi bozukluğu olarak kabul edilir. Herkes istemesine rağmen bu bağışıklık sorununun kesin nedeninin ne olduğu henüz bilinmiyor. Araştırmalara göre hastalığın tetiklenmesinde hem genetik hem de çevresel faktörlerin rolü var. Neyse ki, bu sedef hastalığının bulaşıcı olmadığını kanıtlıyor.
Sedef hastalığı çeşitleri
Özellikler açısından, bu hastalık tipolojiye bağlı olarak kendini farklı şekilde gösterir. Şimdiye kadar 5 tip sedef hastalığı bilinmektedir:
- Plak sedef hastalığı: En sık görülenidir ve vakaların %80-90’ında görülür. Genellikle beyaz veya gümüş bir tabakaya sahip olan deride kalın, kırmızı lekeler ile karakterizedir.
- Gut sedef hastalığı: Ciltte küçük kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkar. Sedef hastalığı olan kişilerin yaklaşık %8’ini etkiler. Çoğu zaman, çocukluk veya ergenlik döneminde başlar.
- Ters sedef hastalığı: Genellikle göğüslerin altında, koltuk altı bölgesinde veya uylukların arasında olmak üzere derinin kıvrımlarında görülür. Noktalar kırmızı, parlak ve dokunuşa güzel.
- Püstüler sedef hastalığı: Beyaz püstüller yoluyla hızla gelişen, etrafı kızarıklıklarla çevrili şiddetli bir sedef hastalığı şeklidir. Eller ve ayaklar gibi vücudun belirli bölgelerini etkileyebilir veya cildin tüm yüzeyini etkileyebilir.
- Eritrodermik sedef hastalığı: Eksfoliye edici sedef hastalığı olarak da adlandırılır- şiddetli yanıklar şeklinde ortaya çıkan nadir bir sedef hastalığı türüdür. Durum tıbbi bir acil durumdur.
Sedef hastalığı nedenleri
Sedef hastalığına neden olan nedenler hala belirsizdir ve birçok araştırmaya konu olmaktadır. Bu hastalığa yatkın sayısız insan, çevresel bir faktör tetikleyici olana kadar yıllarca belirtisiz bir şekilde kalabilir.
Sedef hastalığının başlangıcına katkıda bulunan diğer nedenler şunlar olabilir:
- Solunum ve cilt enfeksiyonları;
- İklim, özellikle soğuk veya kuru hava;
- Bir cilt yarası (sivrisinek ısırığı, şiddetli güneş yanığı);
- Stres;
- Sigara ve pasif içicilik;
- Büyük alkol tüketimi;
- Bazı ilaçlar.
Sedef hastalığının belirtileri
Bir sedef hastalığına sahip olduğunuzu nereden biliyorsunuz? İşte hastalığın görünümünü gösteren ana semptomlar:
- Kuru, çatlamış, kaşıntılı ve kanayan cilt;
- Özellikle dirsekler, dizler veya kafa derisinde simetrik görünen, sedef pullarla kaplı, belirgin, kırmızı plakalar. Bazen gövdede, kollarda ve bacaklarda da görünebilirler;
- Kollarda ve bacaklarda çok sayıda küçük, pullu, kırmızı benekler;
- Koltuk altları, kasık bölgesi, kalçalar, genital bölge veya göğüslerin altında bulunan düz kırmızı, iltihaplı cilt bölgeleri;
- Sivilce veya püstüllerle dolu cilt bölgeleri;
- Kalınlaşmış, çentikli veya sivri uçlu tırnaklar.
Sedef hastalığının tedavisi
Ne yazık ki, bu hastalık tedavi edilemez. Neyse ki, birçok tedavisi var. Bazıları yeni cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatır ve diğerleri kaşıntı ve kuru cildi rahatlatır.
Olağan tedaviler şunları içerir:
- Steroid kremlerin uygulanması;
- Sedef hastalığı için uçucu yağın düzenli uygulanması;
- Kömür katranı kullanımı- losyonlar, kremler, köpükler, şampuanlar ve banyo solüsyonları şeklinde mevcut olan kafa derisi sedef hastalığı için yaygın bir tedavi;
- D vitamini içeren krem veya merhem;
- A vitamini bazlı retinoid kremler.