Ketojenik diyet şimdilerde kilo vermek isteyen kadınların tercih ettiği bir diyet sistemidir. Keto diyeti aslında çok uzun geçmişe sahip olan bir diyet programı değildir. Henüz daha yeni olduğu için ketojenik beslenme hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Bizde oturduk araştırdık. Bu yazımızda keto beslenme ve ketojenik besinler ile ilgili bir sürü bilgi topladık. Peki ketojenik diyet nedir? Sorusunun cevabı yazımızda.
Bkn: Pirinç suyu saç uzatma | Pirinç suyu saç uzatır mı?

Ketojenik Diyet Nedir?
Diğer türlerine nazaran Ketojenik diyet veya halk arasında bilinen adıyla Keto diyeti, diğer diyet türlerinden ayrı olarak kilo kontrolüne yönelik olarak değil başta refrakter epilepsi yani ilaca ve tedaviye dirençli olan epilepsiye ve diyabete, alzheimer ve hatta kanser hastalarına yönelik olarak uygulanan bir diyet çeşididir. Bunun yanı sıra tabii ki kilo kontrolü ve kilo verilmesi için de ketojenik diyet uygulanabilir. İlk olarak 1921 yılında uygulanan ketojenik diyet başlangıçta yalnızca epilepsi hastalığını kontrol altına almak için uygulanmıştır. Ancak günümüzde hastalıklarla tedaviye kolaylığının yanı sıra kilo verme ve kontrolü için de uygulanmakta olup oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Diğer diyet türleri ile karşılaştırıldığına en göze çarpan özelliği düşük karbonhidrat içerirken fazla yağ içerikli gıdalar tüketilmesini önermesidir.
Ketojenik Diyet Zararları
Doktor tavsiyesi ve kontrolü dışında uygulandığında diğer birçok diyet gibi ketojenik diyet de uzun süre yapıldığında sağlıksal açıdan tehlikeli durumlar ortaya çıkarabilir. Ne gibi şartlar altında ve ne durumlarda, ne kadar süre uygulanması gerektiğine dair henüz yeterince çalışma yapılmamış olan ketojenik diyet dikkat edilmediği takdirde fayda yerine zarar sağlayabilir. Ketojenik diyet mutlaka doktor ve diyetisyen kontrolü ve tavsiyesi ile başlamalı ve bitirilmelidir. Dikkatsiz ve yönlendirilmesiz durumlarda ketojenik diyet uygulandığı takdirde vücuda verdiği zararlara örnek verecek olursak:
İnsanlar bu diyeti yüksek protein diyeti ile karıştırmakta olup durum böyle olduğunda vücudun gereken enerjiyi proteinden almaya çalışması sonucunda vücutta kas kaybı görülebilmektedir.
Ketojenik diyet içeriği gereği pek lifli gıda içermediğinden bazı bağırsak problemlerine neden olabilir.
Ketojenik diyet düzgün uygulandığında dahi yüksek yağ tüketimi içerdiğinden yüksek kolesterole neden olabilmektedir.
Vücuda yüksek yağ içerikli gıdalar alındığından dolayı bu durum karaciğeri yorar ve ileriki yaşlarda bazı ciddi karaciğer rahatsızlıklara neden olabilir.
Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır?
Peki son yıllarda oldukça moda olan Ketojenik Diyet nasıl uygulanır? Öncelikle bir diyetisyen kontrolünde ve tavsiyesinde başlamaya özen gösterilmesini yineleyerek nasıl uygulanması ve nasıl yapıldığına bir göz atalım.
Diğer pek çok diyet gibi tüketilen gıdalarda oldukça sıkı ve kıstılayıcı olan bu diyette vücudu ketosis moduna sokmak için karbonhidrat bazlı gıdalar tamamen kesilmelidir. Bazı oldukça faydalı gıdaların da kesildiği bu diyette kesinlikle meyve, baklagil ve ekmek tüketilmemelidir.
Tüketilebilecek besinlere göz gezdirecek olursak:
Bol su içmeli ve yağ tüketmelisiniz. Ancak kızartmadan her ne şekilde olursa olsun uzak durmalısınız. Sebzeleri haşlayarak veya yemeklere katarak tüketmelisiniz. Bol protein alınmalıdır. Örnek olarak protein ve yağ içeren ton balığı gibi gıdalar tüketin. Bol et ve yumurta tüketin. Kümes hayvanlarına ve balığa yönelin. Özellikle balık bol yağ içerdiği için ketojenik diyetin olmazsa olmazlarındandır. Tükettiğiniz süt ürünlerini tam yağlı tüketmeye özen gösterin. Kuruyemişler de içerisinde bol yağ içerdiğinden onların da tüketilmesi ketojenik diyet yapılmasına oldukça faydalı olur.
Diyabet ve kalp hastalarının ketojenik diyet yapması pek önerilmemektedir.
Ketojenik Diyet Listesi Sabah Öğle Akşam
Sabah kahvaltıda mısır gevreğinden ve ekmekten uzak durulmalı, tam yağlı süt ürünleri ve yumurta tüketilmelidir. Kahvaltı için hazırladığınız yemeklere bol yağ eklemeyi unutmayın.
Gün ortasında öğle yemekleriniz de ise sebze haşlaması ve yeşik yapraklı sebzeler tüketebilir ardından bu öğünü kuruyemişler ile destekleyebilirsiniz.
Akşam yemeklerinizde ise tavuk, balık ve et yemeklerine yönelip vücudun enerji ihtiyacını ketojenik diyetin temel taşı olan yağlar ile karşılayabilirsiniz.

Ketojenik Diyet ile İlgili Sorular
Ketojenik Diyetin nasıl yapıldığı, faydaları-zararları ile ilgili insanların aklına birçok soru takılmaktadır. Aşağıdaki sorularda bunlara cevap bulabilir ve kendinizi hazırlayıp diyetisyen görüşü aldıktan sonra ketojenik diyete başlayabilirsiniz. Sağlıklı günler ve keyifli okumalar dileriz.
Ketojenik Diyet En Az Kaç Gün Yapılır?
Vücudu oldukça kısıtlayıcı olmasının yanı sıra ketojenik diyet yapısı gereği yağ bazlı olduğundan diğer diyetler gibi bir iki aylık bir döngüde değil haftalık bazda yapılmalıdır. Vücudun karbonhidrat ihtiyacı da olduğundan ötürü haftalık döngüde beş gün ketojenik diyet yapılıp kalan iki gün yüksek karbonhidrat alımı yapılarak vücut dengelenebilir. Ardından tekrardan beş gün ketojenik diyet, iki gün karbonhidrat alımı olarak bir diyet düzenine girilebilir.
Ketojenik Diyet En Fazla Ne Kadar Sürmeli?
Yağ temelli bir diyet olan ketojenik diyet özellikle karaciğeri yorduğundan ve kalp için sorun teşkil edebilecek olan fazla yağ alımından dolayı haftalık döngüde 5 gün ketojenik diyet-2 gün karbonhidrat alımı olarak düzenlenebilir. Uzun süre yapıldığında ketojenik diyet vücut için tehlike teşkil edebilen bir diyet olduğundan ötürü bu pek önerilmez. En fazla bir iki ay yapıldıktan sonra vücudu serbest bırakıp, ketojenik diyete ara vermekte fayda vardır.
Ketojenik Diyet Emziren Anneler Kullanabilir Mi?
Son zamanların popüler diyet türlerinden olan ketojenik diyet yeni doğum yapan ve emziren anneler için de ilgi çekici olsa da doktorlar tarafından bu pek önerilmemektedir. Zira ketojenik diyet uygulanışı esnasında düşük karbonhidrat alımı olduğundan bu durum anne sütünü ve anne sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir.
Ketojenik Diyet Göbek Eritir Mi?
Diyetler temell olarak karbonhidratlara önleyici bir önlem olduğundan dolayı ketojenik diyet yapan kişilerin göbek bölgesinde erime gözlemlenmektedir. Yalnızca bu diyeti yaparken tüketilen yağların da eritilmesine özen gösterilmelidir.
Ketojenik Diyet Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Ketojenik diyet ilk uygulanmaya başladığı 1921 yılında dirençli epilepsi hastalıkları için uygulanmıştır fakat günümüzde daha ölümcül olan, kalp, kanser türleri, diyabet ve alzheimer gibi rahatsızlıklara yakalanmış kişiler tarafından da uygulanmakta olup faydalı sonuçlar vermektedir.
Ketojenik Diyet Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi ketojenik diyet vücudu yağlar ile beslendiğinden dolayı oldukça fazla enerji veren ve yeme düzenini sıkı bir düzene sokan diyet türüdür. Bir çok hastalığa iyi gelen ketojenik diyet özellikle kanser türleri üzerindeki etkisi ile dikkat çekmektedir.
Ketojenik Diyet ile Kaç Kilo Verilir?
Ketojenik diyet en sıkı diyet türlerinden biri olarak dikkat çekmektedir ve son zamanlarda insanlar arasında popülaritesi oldukça artmaktadır. Dikkatli bir şekilde ve vücuda 1-2 günlük izinlerle uygulanan ketojenik diyet diyetisyen tavsiyesi ile gereken süre itibariyle uygulandığı takdirde ve yağların eritilmesine özen gösterilirse 20 kilo kadar verilmesine yardımcı olur
Ketojenik Diyet ile 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?
Ketojenik diyet dikkatli ve özenli uygulandığı takdirde bir ayda ortalama 5 ila 10 kilo arasında verilmesini sağlar.
Ketojenik Diyet Zayıflatır Mı?
Sıkı bir diyet türü olan halk arasında keto adıyla bilinen ketojenik diyet ölçülü oranda vücudun zayıflamasını sağlamaktadır.
Ketojenik Diyet ile 2 Haftada Kaç Kilo Verilir?
Çoğu diyet gibi etkisinin en az 1 ayda görülebilidi ketojenik diyet ile 2 haftalık bir sürede 2-3 kilo verilmesi mümkündür.
1 Haftada Ketojenik Diyetle Kaç Kilo Verilir?
Hiç bir diyet mucizevi olmadığından ötürü hızlı bir şekilde kilo verilmesini sağlayamaz. Bu diyetlerin en popülerlerinden olan ketojenik diyet bir haftalık sürede 1-2 kilo verilmesini sağlayabilir. Ancak bu zor bir ihtimaldir.
Ketojenik Diyeti Herkes Yapabilir Mi?
Ketojenik diyet dikkatsiz ve uzun süreler uygulandığında kalp ve karaciğer rahatsızlıklarına neden olacağı için ve her ne kadar hayatı riske eden hastalıklara iyi gelse de herkes tarafından yapılmamalıdır. Yağ bazlı tüketim üstüne olan ketojenik diyeti karaciğer hastalığı ve kalp şikayetleri olan kişilerin yanı sıra yeni doğum yapmış anneler kesinlikle yapmamalıdır.
Ketojenik Diyetin Etkisini Ne Sürede Anlarım?
Ketojenik diyet ne kadar da sıkı bir diyet olursa olsun çoğu diyet türü gibi etkisinin gözlemlenmesi en az 1 aylık bir süreyi almaktadır. Mutlaka diyetisyen kontrolü ile başlanması gereken ketojenik diyet çok dikkatli bir şekilde ve varsa eğer sağlıksal sorunları göz önünde bulundurarak yapılması gereken bir diyet türüdür.