Kemik erimesi neden olur kemik kütlesinin azalması sonucu meydana gelir. Özellikle son zamanlarda kemik erimesi genç yaşta görülmeye başlandı. Burada kemik erimesine kesin çözüm doktor verebilir. Siz sadece evden destek takviye sağlayabilirsiniz. Bunun için doktorunuz size kemik erimesi için ilaç önerebilir. Lakin sizde kemik erimesi başlangıcı var ise ilaç kullanmayabilirsiniz. En iyi öneriyi doktorunuz verecektir. Yazımızda kemik erimesi neden olur belirtileri sorularına cevap verdik.

Kemik Erimesi Neden Olur
Kemik Erimesi Nedir?
Osteoporoz, kemik kütlesinin azalması, kemiklerin daha kırılgan hale gelmesi ve dolayısıyla omurga, kol, kalça veya uyluk kemiği olan femurda kırık riskinin artmasıyla oluşan bir hastalıktır.
Sessiz bir hastalık olan osteoporoz genellikle hiçbir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte, kemikler zayıfladıkça, sırt ağrısı, kambur duruş ve boyunda azalma gibi semptomlara neden olan bazı kırıklar meydana gelebilir.
Osteoporoz için bir tedavi olmamasına rağmen, tedavi kişinin yaşam kalitesini iyileştirmeyi ve kırık riskini azaltmayı amaçlar ve fiziksel egzersizi ve kalsiyum geri emilimini artırmaya ve kemik kütlesini oluşturmaya yardımcı olan takviyelerin ve ilaçların kullanımını içerebilir.
Kemik Erimesi Belirtileri
Osteoporoz çoğu zaman belirti vermeyen sessiz bir hastalıktır. Bununla birlikte, kemikler daha kırılgan hale geldikçe ortaya çıkabilecek bazı belirtiler şunlardır:
- Sırt ağrısı;
- En az 2 cm yükseklikte azalma;
- Bacaklarda karıncalanma;
- Bükülmüş duruş.
Genellikle asemptomatik olduğundan, osteoporoz genellikle örneğin kırıklardan sonra yapılan testlerle tanımlanır.
Kemik Erimesi Teşhisi
Osteoporoz tanısı, ortopedist tarafından sunulan semptom ve bulgular ile aile ve kişinin sağlık öyküsünün değerlendirilmesi ile konur.
Ayrıca doktor, kemik kütlesini değerlendiren bir görüntüleme testi olan kemik dansitometrisine ek olarak tam kan sayımı, kalsiyum ve D vitamini dozu gibi tanıyı tamamlayıcı kan testleri de isteyebilir.
Kemik Erimesi Neden Olur?
Osteoporoz, kemik kütlesinin azalması, kemiklerin daha kırılgan hale gelmesi, kemik hücrelerinin yaşlanması ile yakından ilişkili olması nedeniyle oluşur ve özellikle 50 yaşından sonra kadın ve erkeklerde ortaya çıkabilir.
Osteoporoz gelişimini de destekleyebilecek diğer nedenler şunlardır:
- Diyabet veya hiperparatiroidizm gibi endokrin bozuklukları;
- Kalsiyum ve/veya D vitamini eksikliği;
- Sedanter yaşam tarzı;
- Menopoz;
- Yetersiz yiyecek;
- Sigara içmek;
- Sinir anoreksiyası;
- Alkolizm;
- Bazı ilaç türlerinin kullanımı;
- Hormon üretiminde eksiklik.
Ayrıca kanser, HIV, romatoid artrit, hemofili, böbrek yetmezliği ve talasemi gibi bazı hastalıklar da osteoporoz gelişme riskini artırabilir.
Kefir Kemik Erimesine İyi Gelir Mi?
Kefir içerisinde bolca vitamin ve mineral içeren bir içecektir. Dolayısıyla kemik erimesi için bir numaralı çözüm olabilir. Bunun için günde 1 bardak sade doğal kefir tüketmeyi ihmal etmeyin. Çalışmalar kefirin kemik hücrelerini güçlendirdiğini göstermektedir.
Mide Koruyucu Kemik Erimesi Yapar Mı?
Mide koruyucuları bilinçsiz bir şekilde kullanmak vücuda zarar verebilmektedir. Mide koruyucular midenin asidini bastırmaya yöneliktir. Böyle olunca 1 yıldan daha fazla bir sürede yüksek dozda mide koruyucu kullanmak kemik erimesine neden olabilir.
Kemik Erimesi Testi Hangi Bölümde Yapılır?
Kemik erimesi testini ortopedi, fizik tedavi, kadın hastalıkları ve doğum doktorları isteyebilmektedir.
Osteoporoz Fizik Tedavi
Osteoporoz için en iyi egzersizler, kas, kemik ve eklem gücünü artırmaya ve dengeyi iyileştirmeye yardımcı olanlardır, çünkü bu şekilde deformiteleri ve kemik kırıklarını önlemek, yaşam kalitesini iyileştirmek mümkündür.
Bu nedenle doktor tarafından belirtilebilecek egzersizlerden bazıları yürüyüş, su aerobiği, dans ve bazı ağırlık çalışması egzersizleri örneğin daha az etkisi olan ve kemik güçlenmesini destekleyen aktiviteler olduğu için rehber eşliğinde yapılması gerekir. bir beden eğitimcisinden. Bazı durumlarda, haftada 2 ila 4 kez gösterilebilen fizyoterapi de önerilebilir.
Egzersizin yanı sıra kişinin sağlıklı, dengeli ve kalsiyumdan zengin beslenmesi ve doktor tarafından reçete edilmiş olabilecek ilaçları alması da önemlidir.
Yürümek
Yürüyüş, osteoporoz için harika bir egzersiz seçeneğidir, düşük etkili olmasının yanı sıra kemik yoğunluğunu artırmaya, kemikleri güçlendirmeye ve böylece kırık riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca yürüme, denge ve motor koordinasyonu geliştirmeye yardımcı olarak düşme ve dolayısıyla kırık riskini azaltır. Yürüyüşün her gün en az 30 dakika yapılması önerilir.
Dans
Dans, doğrudan bacak, kalça ve omurga kemikleri üzerinde etki ederek kemiklerdeki mineral kaybını geciktirmeye, kan dolaşımını, kardiyorespiratuar kapasiteyi iyileştirmeye ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olduğu için osteoporozun önlenmesine de yardımcı olur.