Kedilerde Diş Eti İltihabı Diş Eti İltihabı Nedir? Diş Eti İltihabı Neden Olur? Kedilerde Diş Eti İltihabı Nedenler ve Tedavisi Nasıldır? Kedilerde Diş Eti İltihabı Tehlikeli midir? Gibi önemli sorulara yanıt bulabileceğiniz yazımıza başlıyoruz.
Diş eti iltihabı insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da oluşabilen önlem alınmazsa akutlaşan ve daha büyük sorun olan bir sağlık sorunudur. Peki kedilerde diş eti iltihabı nasıldır? Tedavi için ne yapılması gerekir ve tehlikeli midir? Gelin bu sorulara yanıt bulalım.

Kedilerde Diş Eti İltihabı
Kedilerde Diş Eti İltihabı
Sevimli dostlarımız şirinlikleri ile evlerimizi şenlendirirken onların maması ve suyu kadar sağlıksal özenlerine de dikkat etmeliyiz. Diş eti iltihabı ve diş sorunları kedilerde özellikle 2 buçuk-3 yaşından sonra daha sık meydana gelen, tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açabilen bir hastalıktır. Belirtileri tıpkı insanlardaki gibi kızarık ve şiş diş etleridir. Düzenli kontrol gerektirir. Gözlemlendiği takdirde bir an önce veterinere gitmek tavsiye edilir.
Kedilerde Diş Eti İltihabı Neden Olur?
Diş eti iltihabı veya tıp literatüründeki ismi ile gingivit kedilerde neden olur?
Ağız ve diş bakımı eksikliği en büyük nedendir. Kedilerinizin ağız bakımını günde en az 1 kere yapmalısınız. Son zamanlarda giderek yaygınlaşan ve veteriner tavsiyesi ile kullanılabilen kediler için üretilen diş fırçaları ve macunlar diş eti iltihabını büyük ölçüde önler.
Kedilerde oluşabilen kedi AIDS`i ve kedi lösemisi gibi hayati hastalıklar da kendilerini diş eti iltihaplanması gibi hastalıklar ile belli eder.
Ve diğer bir neden tıpkı insanlardaki gibi hayvanlarda da genetik yatkınlık ile sağlıksal sorunların geçişi.
Kedilerde Diş Eti İltihabı Tedavisi
Kedilerde diş eti iltihabı tedavisi hastalık ileri seviyede de olsa yeni başlamış da olsa evde biraz zordur. Çünkü kediler yapısı gereği vücutlarını çok inceletmezler ve kaçarlar. Evde kontrol yapılsa dahi net teşhis için bir uzman görüşü şart olduğundan şüphelendiğiniz durumda bir an önce can dostunuzu alıp veterinere gitmeli ve ona muayene ettirmelisiniz.
Diş eti iltihabı teşhisi konsa da korkmanıza gerek yok. Tedavisi zaman gerektirse de basittir. Öncelikle kedilerinizin dişlerinde biriken bakteriler ve plaklar giderilir, tartarlar temizlenir. Hastalık ilerlemiş ise çürük dişler tedavi edilir ve çekilir. Düzenli ağız bakımı ve kontrolü gerekir.