Hidrosefali nedir Hidrosefali, besin sağlamanın yanı sıra beyin yapılarını ve omuriliği hasara karşı koruma işlevine sahip beynin karıncıkları tarafından üretilen bir sıvı olan beyin omurilik sıvısının beyin içinde anormal ve aşırı birikmesidir.

Hidrosefali Nedir
Hidrosefali Nedir?
Hidrosefali, besin sağlamanın yanı sıra beyin yapılarını ve omuriliği hasara karşı koruma işlevine sahip beynin karıncıkları tarafından üretilen bir sıvı olan beyin omurilik sıvısının beyin içinde anormal ve aşırı birikmesidir. Hidrosefali genellikle aşırı BOS üretiminden veya bu sıvının akışının tıkanmasından kaynaklanır, bu da beyin şişmesine veya gelişimsel sorunlara yol açar.
Çocuklarda daha yaygın olmasına rağmen, hamilelik sırasında fetüsün gelişimindeki değişiklikler nedeniyle hidrosefali, örneğin menenjit veya beyin tümörleri gibi beyni etkileyen enfeksiyonların bir komplikasyonu olarak yetişkinlerde de gelişebilir.
Çoğu durumda hidrosefalinin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak fiziksel ve zihinsel gecikme gibi sekelleri önlemek için nörolog tarafından yönlendirilmesi ve mümkün olan en kısa sürede yapılması gereken farklı ameliyat türleri ile kontrol edilebilir ve tedavi edilebilir
Çocuklarda Hidrosefali Belirtisi
Çocuklarda hidrosefali belirtileri yaşa, biriken sıvı miktarına ve beyne verdiği hasara göre değişir.
Bebeklerde Hidrosefali Belirtileri
1 yaşından küçük çocuklarda hidrosefalinin başlıca belirtileri şunlardır:
- Normalden daha büyük kafa;
- Genişlemiş ben ve baş damarları;
- Hızlı kafatası büyümesi;
- Başı kontrol etme zorluğu;
- Sinirlilik;
- Aşağı bakıyormuş gibi görünen gözler;
- Nöbetler;
- Mide bulantısı ve kusma;
- Uyku hali.
Ayrıca çocukta sertlik, kas gücünde azalma veya emzirmede zorluk olabilir.
1 Yaşından Büyük Çocuklar
1 yaşından büyük çocuklarda belirtiler biraz farklı olabilir:
- Baş ağrısı;
- Yürüme zorluğu;
- Göz aralığı ve şaşılık;
- İstemsiz göz hareketleri;
- Bulanık veya çift görme;
- Hareket kaybı veya motor koordinasyon eksikliği;
- Sinirlilik veya ruh hali değişimleri;
- Yavaş büyüme;
- İdrarını tutamamak;
- Uyuşukluk veya halsizlik;
- Mide bulantısı ya da kusma;
- Öğrenme, konuşma ve hafıza sorunları.
Ek olarak, çocuğun sahip olabileceği diğer semptomlar, mesane kontrolünün kaybı, sık idrara çıkma ve ayrıca uyanma veya uyanık kalma güçlüğüdür.
Yetişkinlerde Hidrosefali Belirtisi
Yetişkinlikte hidrosefali meydana geldiğinde, kafanın boyutunda bir artış olmaz, çünkü kafatasının kemikleri zaten tamamen gelişmiştir. Bu, beyin kafatasına bastırıldığı için semptomları daha yoğun ve daha hızlı ortaya çıkarır.
Yetişkinlerde veya yaşlılarda hidrosefalinin ana belirtileri şunlardır:
- Şiddetli baş ağrısı;
- Yürüme zorluğu;
- İdrarını tutamamak;
- Koordinasyon ve denge kaybı.
Ayrıca, ortaya çıkabilecek başka bir semptom, ilerleyici hafıza, düşünme veya akıl yürütme kaybıdır.

Hidrosefali Nedir
Hidrosefali Teşhisi
Hidrosefali, doğum uzmanı tarafından doğum öncesi dönemde bir obstetrik ultrason yapılarak teşhis edilebilir. Bununla birlikte, tanının doğumdan sonra çocuk doktoru tarafından bebeğin veya çocuğun semptomlarının değerlendirilmesi ve tam bir nörolojik muayene ile yapılması daha yaygındır.
Ek olarak, doktor beyni ayrıntılı olarak değerlendirmek için ultrason, MRI veya CT taraması gibi görüntüleme testleri isteyebilir. Bu muayeneler hem çocuklar hem de yetişkinler veya hidrosefali şüphesi olan yaşlılar için endike olabilir.
Hidrosefalinin Nedenleri
Hidrosefali, fetal malformasyonlar, tümörlerin varlığı, enfeksiyonlar veya örneğin bir felç sonucu meydana gelebilen, likör geçişinde bir tıkanıklık, artan üretim veya vücut tarafından emilim bozukluğu olduğunda meydana gelir.
Sebebe göre hidrosefali üç ana tipte sınıflandırılabilir:
- Fetal veya konjenital hidrosefali: merkezi sinir sisteminde malformasyona yol açan genetik faktörler, hamile kadının ilaç alması veya hamilelikteki toksoplazmoz, sifiliz, kızamıkçık veya sitomegalovirüs gibi enfeksiyonlar nedeniyle fetüste oluşur;
- İnfantil hidrosefali: Çocukluk çağında edinilir ve obstrüktif veya iletişimsiz hidrosefali olarak adlandırılan beyin malformasyonları, tümörler veya tıkanıklığa neden olan kistlerden kaynaklanabilir. Ayrıca, beyin omurilik sıvısının üretimi ile emilimi arasında bir dengesizliğe neden olan, iletişim hidrosefali olarak adlandırılan kanama, kanama, travma veya merkezi sinir sistemi enfeksiyonları nedeniyle de olabilir;
- Normal basınçlı hidrosefali: Yetişkinlerde veya yaşlılarda, özellikle 65 yaşından itibaren kafa travması, felç, beyin tümörleri, kanama veya Alzheimer gibi dejeneratif hastalıkların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu durumlarda, likör malabsorpsiyonu veya aşırı üretim vardır.
Nedeni ortadan kaldırmak ve semptomların şiddetlenmesini önlemek için çocuk doktoru veya nöroloğun en uygun tedaviyi göstermesi mümkün olduğundan, hidrosefali nedeninin belirlenmesi önemlidir.
Hidrosefalinin Tedavisi
Hidrosefali tedavisi nedene bağlı olarak değişebilir, ancak çocuk doktoru veya nörolog genellikle semptomları hafifletmek ve hastalığı kontrol altına almak için acil ameliyat yapılmasını önerir.
Bu ameliyat farklı şekillerde yapılabilir:
- Birikmiş sıvıyı karın veya göğüs gibi vücudun başka bir bölgesine boşaltan, beyinde birikmesini önleyen ve emilimini kolaylaştıran bir valf ile beyne küçük bir tüp yerleştirilmesinden oluşanbir şant yerleştirilmesi mevcut kan;
- Beyin üzerindeki basıncı azaltmak ve beyin omurilik sıvısını dolaştırmak için kafatasındaki bir delikten ince bir cihazın yerleştirilmesinden oluşan ventrikülostomi .
Şant yerleştirme genellikle fetal veya konjenital hidrosefali olan bebeğin doğumundan sonra yapılır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, fazla sıvıyı amniyotik sıvıya yönlendirmek için bebek hala anne rahmindeyken ameliyat yapılabilir ve 35. gebelik haftasından itibaren doktor tarafından belirtilebilir.
Doğumdan sonra, bebeğin sıvıyı vücudun başka bir bölgesine yönlendirmek için daha fazla ameliyat geçirmesi gerekir. Hidrosefaliyi önlemek henüz mümkün olmamakla birlikte, anneler enfeksiyonları doğum uzmanının belirttiği şekilde tedavi ederek, ilaç kullanımından kaçınarak ve gebelik öncesi ve sırasında folik asit alarak önleyebilirler