Doğumdan sonra geçmeyen kabızlık birçok kadının mustaribi. Bunun birçok nedeni vardır. Özellikle doğumdan sonra kabızlık ve basur ikilisi mevcut ise öncelik bir doktora başvurmak olsun. Yazımızda doğumdan sonra kabızlık neden olur? Sorusunun detaylarını ve çözümlerini ele aldık.
İlginizi çekebilir: Expigment Genital Bölgede Kullanılır Mı?

Doğumdan Sonra Geçmeyen Kabızlık
Doğumdan Sonra Geçmeyen Kabızlık
Doğumdan sonra geçmeyen kabızlık birçok kadında görülebilir. Bu, doğuma hazırlık sırasında bağırsak yıkamanın meydana gelmesi veya doğum sırasında dışkının çıkarılması, bağırsağın boşaltılması ve yaklaşık 2 ila 4 gün boyunca dışkısız bırakılması gibi faktörler nedeniyle olabilir.
Ayrıca doğum sırasında ağrıyı dindirmek için verilen anestezi, kadının bağırsaklarını hareket ettirme ve ameliyat veya perine dikişlerini patlatma korkusuna ek olarak bağırsakları tembelleştirebilir.
Doğumdan Sonra Kabızlık Neden Olur?
Kabızlık, doğum sonrası dönemde sık görülen bir değişikliktir. Buna ilaveten doğumdan sonra kabızlık ve basur ikilisi de meydana gelebilir. Ancak başlangıçta bir seçenek olmasına rağmen, sonunda bozulmaya neden olabilecek müshil kullanımına başvurmak zorunda kalmadan, basit önlemlerle kabızlık belirtilerini hafifletmek ve dışkıyı beslemek mümkündür.
Aşağıda belirttiğimiz ipuçları sezaryen sonrası kabızlık ve normal doğumdan sonra meydana gelen kabızlık için çok faydalıdır ve bağırsakların düzenlenmesine yardımcı olabilir. Lakin yine doktora danışarak doğum sonrası kabızlık ilacı alabilirsiniz. Bu bahsedeceklerimizi ömür boyu takip edilmelidir. Doğum sonrası kabızlık belirtilerini hafifletmeye yardımcı olacak bazı ipuçları:
Daha Fazla Su İçin
Gün içinde su tüketiminizi artırmak, dışkıyı harekete geçirmeye ve yumuşatmaya yardımcı olur, dışkıların giderilmesini kolaylaştırır ve kabızlık semptomlarını hafifletir. Bu nedenle, gün içinde daha fazla su içmek için bazı iyi stratejiler şunlardır:
- Susamasanız bile içmek için her zaman yakınınızda 1,5 litrelik bir şişe su bulundurun;
- Günde 3 ila 4 bardak çay için;
- 1 litre suya şeker eklemeden yarım limonu sıkarak ekleyin ve gün boyu için.
Ek olarak, örneğin turp, çilek, ananas, salatalık, elma ve karpuz gibi su açısından zengin yiyecekler yemek de hidrasyonun sağlanmasına ve kabızlığın giderilmesine yardımcı olur.
Lif Açısından Zengin Yiyecekler Yiyin
Örneğin erik, mango, papaya ve üzüm gibi lif açısından zengin gıdaların tüketimini artırmak, lif bağırsak geçişini uyardığı, dışkı hacmini artırdığı ve ortadan kaldırılmasını kolaylaştırdığı için kabızlığı hızla bitirmenin harika bir yoludur. Liflerin etkisinin etkili olması için günde en az 1,5 L su içmek önemlidir.
Ek olarak, lif açısından zengin bir diyet, doğum sonrası dönemde kilo kaybını teşvik edebilir ve süt üretimini doğru şekilde teşvik edebilir.
Fiziksel Aktivite Uygulayın
Fiziksel aktivite pratiği aynı zamanda, bağırsağın işleyişini ve dışkıların atılmasını desteklediği için doğum sonrası dönemde kabızlıkla mücadeleye de yardımcı olur, ancak egzersiz uygulamasının doğum uzmanı tarafından serbest bırakılması ve tercihen bir profesyonel tarafından yönlendirilmesi önemlidir.
Doğru Şekilde Kaka Yapın
Yemek yemeye ek olarak, vücudun tahliye sırasındaki pozisyonu da dışkı geçişini engelleyebilir ve bu nedenle dışkının bağırsaktan daha kolay geçebilmesi için ayaklarınızı bir taburede desteklemeniz önerilir.